wtorek, 27 września 2011

placuszek

Ciągle czekam na zdjęcia ze ślubu i póki co, w między czasie polecę Wam cudowny przepis na przepyszny placek :) Dla łakomczuchów, którzy lubią zapach cynamonu i smak korzennych przypraw, będzie idealny :)
Przepis jest niesamowicie banalny i robi się wszystko w 10 minut.



2 szklanki mąki
1 lyżeczka proszku do pieczenia
1/2 lyżeczki sody
200 gram miękkiego masła
1,5 szklanki cukru (można dać mniej, jeśli wolicie mniej słodkie ciasta)
1 łyzka startego imbiru
3 jajka
olejek migdałowy
gruszki lub jablka pokrojone w plastry
brązowy cukier - około 3 łyżek
cynamon

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni,
Jajka - oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę, następnie dodajemy do nich żółtka i chwilę miksujemy.
Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sodę, imbir, masło oraz ubite jajka. Dla lepszego aromatu dodajemy kilka kropel olejku migdałowego.
Całość miksujemy na jednolitą masę.
Okrągłą formę smarujemy masłem i lekko posypujemy mąką. Wykładamy na nią ciasto. Na wierzch układamy pokrojone jabłka lub gruszki (osobiście polecam jabłka)
Brązowy cukier topimy na patelni, bez tłuszczu. Na małym ogniu, ponieważ lubi się przypalić. Dodajemy do niego cynamon (wedle uznania - jak lubicie dużo to dajcie dużo, jak mniej to mniej ;))
Ciasto polewamy roztopionym karmelem. im więcej karmelu tym ciasto będzie bardziej wilgotne i bardziej słodkie. Ja preferuję dużą ilość, bo wtedy cukier cudownie wchłania się w ciasto i jest takie lekko kleiste :)

Pieczemy całość około 40 minut :)
SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. ..ja robię tak:- na okrągło w kwadratowej formie i nie dziele jaj,, Na małym ogniu tez lubi mi się przypalić ,wiec wole cynamon ...dajcie dużo, bo jak mniej to mniej,,,
    Ciasto będzie bardziej wilgotne.
    Ja preferuję dużą ilość bo wtedy cudOOOooownie się wchłania i jest takie lekko kleiste :))).......... żartuje ja to bym nawet dobrze blachy nie nasmarował :)))ciasto bylo super jadłem i naprawdę wypas ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bo więcej nie dostaniesz braciszku ;)

    OdpowiedzUsuń